Imbecilul social este acel nesimțit veritabil și ”autentic”, care nu cunoaște limite când vrea ceva. Cum îl recunoști? Vei observa stupefacția pe fața sa atunci când răspunsul tău e NU.

Descrierea, in linii mari a imbecilului social a fost făcută deja, cand am vorbit despre modul său de a se prezenta. Comportamentul și reacțiile pe care le manifestă în raportarea sa egoistă la cei din jur sunt mereu unice și surprinzătoare.

Pentru că lui i se cuvine totul iar tu îi ești prieten, să nu te mire când îți va cere lucruri pe care nici un om cu cei șapte ani de acasă ar îndrazni să le pronunțe. Pentru că este acel personaj care inventează funcții, grade sau alte zorzoane sociale doar pentru a impresiona audiența. Iar tu și cei din jurul lui, începând cu propria sa familie, alcătuiți propriul său grup de sprijin. În schimbul prețioasei sale ”prietenii” ghiolbanul are pretenția să fie adulat și lăudat pentru orice gest sau favoare pe care o face: când nu se întâmplă acest lucru persoana către care și-a manifestat “bunăvoința” în trecut este un Nerecunoscător. Și astfel, va face tot posibilul și se va asigura că toți cei din jur vor veni în sprijinul său pedepsind Nerecunoscătorul. Va avea grijă ca întregul anturaj să știe acest lucru, repetând la nesfârșit o poveste despre Nerecunoscătorul ingrat, poveste încheiată totdeauna cu o predică despre cum trebuie ar fi trebuit să se poarte cei din jur față de o somitate (pentru că asta se consideră). Pentru că audiența, incluzând propria sa familie, are marea șansă de a se afla în prezența unei personalități atât de importante pentru vremurile în care trăiesc. Va da lecții de bune maniere fără să țină seama că o face în public, că este bădăran și lipsit de respect la adresa celor din jur. Pentru că rufele murdare le speli acasa, nu la o petrecere unde toata lumea vine să petreacă și să se simtă bine. Dacă reușește să strice seara tuturor va fi foarte fericit. Știe că i-a pus pe toți la punct și va dormi liniștit pentru că a mai reușit un lucru: să capteze atenția tuturor, iar el, marele Ghiolban, a fost centrul de interes!

În acest mod își va construi toate relațiile. Imbecilul social nu poate avea prieteni adevărați pentru că se va înconjura doar de acei oameni pe care îi folosește în atingerea scopurilor pe care și le-a propus să le atingă. Când interesul său este diferit sau se schimbă, pentru ”prietenul” de circumstanță, ghiolbanul devine brusc indisponibil și va limita interacțiunea cu persoana respectivă, trecând-o pe lista de persoane “non-grata”. Iar de pe acea lista ieși doar în momentul în care “te faci util” cu ceva, devii indispensabil în rezolvarea unei probleme, primești un job senzațional, etc. Dacă nevoia o cere și pentru a justifica propriile acțiuni, ghiolbanul va găsi diverse culpe, toate țintite spre persoana indezirabilă, despre care va mărturisi pe un ton conspirativ, cu orice ocazie: “stă pe lângă mine doar când are nevoie”.

Pentru imbecilul social nu contează că este invitat sau musafir – se va erija imediat fie în gazdă, fie în VIP și va da comenzi celor din jur ignorând orice aranjament stabilit de gazdă. Deși vrea să fie spiritual, de cele mai multe ori face glume nesărate sau de prost gust. Mereu ținta glumelor va fi o victimă din propriul său anturaj, care nu este tocmai pe placul său și pe care dorește să o îndepărteze. Va continua glumele proaste chiar dacă este ignorat. Iar în cazul în care persoana respectivă alege să nu bage în seamă prostiile pe care acesta le emite, tirul glumelor și gesturilor va avea o “dedicație specială” iar persoanei în cauza i se va atrage atenția într-un mod evident de către ghiolban. Orice intervenție a gazdei va avea drept rezultat o înrăutățire a situației – fie va face scandal pe motiv că nu este respectat, fie își va îndrepta tirul către gazdă, ceea ce va duce inevitabil la tensionarea atmosferei. Dacă observă că nu i se acordă atenția cuvenită sau nu este VIP-ul evenimentului, va găsi motive să facă scandal încât să atragă toate privirile și apoi să își facă o ieșire dramatică.

Recomandarea mea: dacă întâlniți un astfel de personaj, cel mai bine este să păstrați distanța oricât de mari ar fi eforturile ghiolbanului de a vă capta atenția și interesul. Actionați ca un profesionist “la locul de muncă”: mereu amabil însă păstrați distanța. Dacă este posibil nu vă tutuiți. Deși ghiolbanul consideră că este îndreptățit să fie la “per tu” cu toată lumea, păstrați distanța “verbală” folosind mereu formule de politețe. Și nu uitați: cu cât este mai mare interesul acestuia pentru dumneavoastră, cu atât mai mult va dori să va intre în grații.

Save