Imbecilul social este acel nesimțit veritabil și ”autentic”, care nu cunoaște limite când vrea ceva. Cum îl recunoști? Observă cum stupefacția se citește pe fața sa atunci când răspunsul tău e NU.

Descrierea, in linii mari a imbecilului social (sau ghiolbanul, așa cum îl văd eu) a fost făcută deja, cand am vorbit despre modul său de a se prezenta în fața celor din jur. Comportamentul și reacțiile pe care le manifestă în raportarea sa egoistă la cei apropiați dar și la societate ca grup de oameni, sunt mereu unice și surprinzătoare.

Pentru că lui i se cuvine totul iar tu îi ești prieten, să nu te mire când îți va cere lucruri pe care nici un om cu cei șapte ani de acasă ar îndrazni să le pronunțe. Imbecilul social este acel personaj care inventează funcții, grade sau alte zorzoane sociale doar pentru a impresiona audiența și, dacă dispune de ceva bani, va pune pe picioare o întreprindere sau organizație în fruntea căreia să apara ca El Lider Supremo. Tu și cei din jurul lui, începând cu propria sa familie, alcătuiți Grupul Său Personal De Sprijin, iar întreaga voastră viață ar trebui să fie aranjată pentru a servi scopului suprem de slugi prea-plecate.

În schimbul prețioasei sale ”prietenii”, ghiolbanul are pretenția să fie adulat și lăudat pentru orice gest sau favoare pe care ți-o face. Vai, ție, când nu se întâmplă acest lucru…

Persoana către care și-a manifestat “bunăvoința” în trecut devine, brusc, un Nerecunoscător. Și astfel, ghiolbanul nostru, un mojic sadea, va face tot posibilul și se va asigura că toți cei din jur vor veni în sprijinul său pedepsind Nerecunoscătorul. Va avea grijă ca întregul anturaj să știe acest lucru, repetând la nesfârșit o poveste despre Nerecunoscătorul ingrat, poveste încheiată totdeauna cu o predică despre cum trebuie ar fi trebuit să se poarte cei din jur față de o somitate (pentru că asta se consideră). Și asta deoarece audiența, incluzând propria sa familie, are marea șansă de a se afla în prezența unei personalități atât de importante pentru vremurile în care trăiesc.

Va da lecții de bune maniere celor prezenți, cu țintă directă pe cel care a îndrăznit să nu se supună, fără să țină seama că o face în public, că este bădăranos și lipsit de respect la adresa celor din jur. Pentru că rufele murdare le speli acasa, nu la o reuniune unde toata lumea vine să petreacă și să se simtă bine. Dacă reușește să îi facă pe toți să se simtă jenați și să strice seara tuturor va fi foarte fericit: nimeni nu are voie să se simtă bine atâta timp cât ghiolbanul nostru simte că nu i se acordă TOATĂ atenția de TOATĂ lumea sau dacă vreun nefericit din anturaj nu își cunoaște locul și rostul. El știe că i-a pus pe toți la punct și va dormi liniștit pentru că a mai reușit un lucru: să capteze atenția tuturor, iar el, marele Ghiolban, a fost centrul de interes!

În acest mod își va construi toate relațiile. Imbecilul social nu poate avea prieteni adevărați pentru că se va înconjura doar de acei oameni pe care îi folosește în atingerea scopurilor pe care și le-a propus să le atingă. Când interesul său este diferit sau se schimbă, pentru ”prietenul” de circumstanță, ghiolbanul devine brusc indisponibil și va limita interacțiunea cu persoana respectivă, trecând-o pe lista de persoane “non-grata”. Iar de pe acea lista ieși doar în momentul în care “te faci util” cu ceva, devii indispensabil în rezolvarea unei probleme, primești un job senzațional, etc. Dacă nevoia o cere și pentru a justifica propriile acțiuni, ghiolbanul va găsi diverse culpe, toate țintite spre persoana indezirabilă, despre care va mărturisi pe un ton conspirativ, cu orice ocazie: “stă pe lângă mine doar când are nevoie”.

Pentru imbecilul social nu contează că este invitat sau musafir. Oriunde merge se va erija imediat fie în gazdă, fie în VIP și va da comenzi celor din jur. Ignoră, practic, orice aranjament stabilit de gazda evenimentului sau de către organizatori, produce confuzie și îngreunează desfășurarea activităților propuse. Se va asigura astfel că totul merge după bunul său plac și criteriilor pe care le impune celor din jurul său. Nu vă place? Ghinion! Sunteți incapabili să înțelegeți ”genialitatea” personajului principal.

Deși vrea să fie spiritual, de cele mai multe ori face glume nesărate sau de prost gust. Mereu ținta glumelor va fi o victimă din propriul său anturaj, cineva care nu este tocmai pe placul său și pe care dorește să o îndepărteze. Va continua glumele proaste chiar dacă este ignorat, victima alegând cu eleganță să treacă cu vederea mojiciile, lucru care îl va înfuria la culme. Într-un astfel de scenariu, când persoana respectivă alege să nu bage în seamă prostiile pe care acesta le emite, tirul glumelor și gesturilor va avea o “dedicație specială” iar persoanei în cauza i se va atrage atenția, într-un mod evident, de către Imbecilul Social. Orice intervenție a gazdei va avea drept rezultat o înrăutățire a situației – fie va face scandal pe motiv că nu i se acordă respectul cuvenit, fie își va îndrepta tirul către gazdă, ceea ce va duce inevitabil la tensionarea atmosferei. Dacă observă că nu i se acordă atenție suplimentară sau realizează că nu este VIP-ul evenimentului, va găsi motive să facă scandal încât să atragă toate privirile și apoi să își facă o ieșire dramatică.

Recomandarea mea: dacă întâlniți un astfel de personaj, cel mai bine este să rămâneți la distanță, oricât de mari ar fi eforturile ghiolbanului de a vă capta atenția și interesul. Actionați ca un profesionist “la locul de muncă”: mereu amabil însă păstrați distanța. Dacă este posibil, nu vă tutuiți. Deși ghiolbanul consideră că este îndreptățit să fie la “per tu” cu toată lumea (în incercarea de a demonstra tuturor că se poate trage de șireturi cu oricine), păstrați distanța “verbală” folosind mereu formule de politețe.

Și nu uitați: cu cât este mai mare interesul acestuia pentru dumneavoastră, cu atât mai mult va dori să va intre în grații.

Save