Glosar de termeni

Materiale

Argint tibetan – aliaj de metale care contine o cantitate infima (sau deloc) de argint, folosit ca o alternativa la aliajele metalice cu nichel (care produce alergii).

Argint Sterling – cunoscut pe piata ca “argint 925” acesta este un aliaj cu un procent de 92,5% argint pur si 7,5% alte materiale

Argint pur – nu este folosit in producerea bijuteriilor deoarece este mult prea moale. Puritatea sa 99,9% il face usor deformabil – pentru ca duritatea sa creasca argintul pur este combinat, in cele mai multe cazuri, cu cupru, pentru a-si pastra culoarea argintie.

Perla – produs natural de o scoica, perla este un graunte de nisip imbracat in straturi de “sidef” (aragonit) – practic un obiect strain care ajunge in interiorul unei scoici, in “manta” si pe care scoica il va izola cu straturi concentrice dintr-un material foarte dur, pentru a se proteja. Procesul de formare al unei astfel de perle traverseaza perioade mari de timp (aproape 10 ani) Perlele formate in mod natural (perlele salbatice) sunt destul de rare si au un pret extrem de ridicat.

Perla de cultura – este produsa in acelasi mod ca si perla salbatica; diferenta consta insa in faptul ca obiectul strain este introdus intentionat inmantaua scoicii de catre cultivator. Desi au un pret mai scazut decat perlele salbatice, si pentru producerea acestor perle este nevoie de cativa ani. 

Perla de Mallorca (Majorica Pearl) – nu este o perla propriu zisa deoarece nu se produce in interiorul unei scoici. Perla de Mallorca ia nastere printr-un procedeu care implica o sfera din sticla, acoperita rand pe rand cu straturi dintr-un amestec de substante care include faina din cochilii, scoici, solzi de peste, etc. Acest amestec va da un aspect lucios, care imita perla adevarata. Procedeul a fost pus la punct in insula spaniola Mallorca si este inca secret tratamentul chimic la care sunt supuse margelele de sticla in procesul de transformare. Pentru a obtine o astfel de perla sunt necesare cateva saptamani de aplicare a lacurilor si substantelor speciale

Perle ceramice – sunt produse prin procedee asemanatoare cu perlele de Mallorca insa au un suport ceramic (sfera de portelan) in locul margelei de sticla.

Tehnica de lucru

Cluster – procedeu prin care mai multe margele sunt prinse pe o veriga, iar la final, acestea sunt imbinate sub forma unui manunchi (ciorchine)

Tassel – ornament sub forma de ciucure realizat din lantisor metalic, margele sau snur